4 Temmuz 2012 Çarşamba

Pinyata yapımı

Alpi, doğum günü için benden Angry Birds' lü pinyata istedi. Uzun zamandır pinyatalara karşı ilgisi vardı zaten. Bir arkadaşımın kızının doğum gününde, bir organizasyon şirketinin yaptığı pinyatayı görünce ise ipler koptu bizde:)

Gerekli malzemeler ile anlatmaya başlayayım:
* 1 adet punch balon
* Süslemeyi yapmak için kırmızı, beyaz ve siyah grapon kağıdı -gramafon ya da gırafon değil-
* Gaga için, küçük bir parça turuncu fon kartonu

Kağıt hamuru için;
* Çokca gazete kağıdı - 1 adet gazete yeterli-
* 2 su bardağı su
* 1 su bardağı un
* 2 tüp sıvı yapışkan -solvent-free olmasına dikkat ederseniz; çocuğunuzu gönül rahatlığıyla yapım sürecine dahil edebilirsiniz. Ya da direkt buradaki ev yapimi eko tutkal tarifini uygulayabilirsiniz.-

Punch balonu şişirerek başlıyoruz. Punch balon yerine büyükçe bir balon da kullanabilirsiniz. Fakat hem şekil  olarak daireye ihtiyacım olduğundan hem de daha dayanıklı geldiğinden; ben bu çeşidi tercih ettim.
Balonu Alpi' ye oynasın diye verdikten sonra, kağıt hamurunu yapmaya başladım.Malzemeleri karıştırıyorsunuz, oluyor bitiyor. Suda çok çabuk çözüldüğü için;çok eski kap peşinde koşmak gerekmiyor karışım için.


Karistirmak icin, rastgele bir meyve bıcağı kullanmıştım ben. Karıştırıcınız her ne olacaksa; elinizin altında dursun. Arada dibe çöken karışımı karıştırmak gerekiyor.


Balonu bir kaba oturttum ki; kağıt hamurunu uygularken kolaylık olsun. Tabii benim koyduğum çok küçük geldi:)

Yapılacak işlem çok basit. Avuç içi büyüklüğünde kopartılmış gazete sayfalarını, 1. fotoğraftaki gibi bir yere istifledim. Bir tanesini alıp; tutkal karışımına sokup, ıslanmasını sağladım. Fazlalığını parmaklarımla sıyırdım ve balonunbir yerine yapiştırarak başladım. Bu işlemi tekrar ederek tüm balonu kapladım.
Burada dikkat edilecek nokta; balonda bir el geçecek kadar boşluk bırakmak. Pinyata hazırlandıktan sonra; bu boşluğa ipli bir kapak ekleyip, ipinden çekince içindekilerin dökülmesi sağlanabilir. Ya da klasik bir pinyata hazırlanabilir. Balonu şişirmeden önce; içine sürprizler baştan konur. Pinyata kırıldığında; eğlence başlar. Tepe noktasında asmak için punch balonun lastiğini kullandım. Buna da dikkat edin derim.


Sıcak ve rüzgarlı bir gün seçtiğim için; ilk kat, 1 saatte kurudu. Hemen mutfağa alıp, 2. katı da yaptım. Kurutma tarzım epey enteresan oldu:P


Balkon demirine sabitlenmiş bir fırça ve ucuna asılmış balonumuz:) Kağıt hamuru kaplanmış hamurumuzu bir kaç saatliğine evde bırakıp bahçeye inmiştik. Eve döndüğümüzde; balonun içinden tuhaf sesler geliyordu. Sanki bir böcek kaçmış da çırpınıypr gibi:) Bunu duyunca, çocuklar tedirgin oluyorlar. O yüzden önceden uyarmanız iyi olur. Bu, sadece içeride patlayıp; kağıt hamurundan sıyrılan balonun çıkardığı ses. Bırakılan delikten elinizi sokup; balondan kalan parçaları temizleyebilirsiniz.

Grapon kağıtlarını bu şekilde önceden hazırlamak çok daha pratik. Bana sağ olsun; İnci yardım etti de; elime hazır geldiler. Sadece yeterli gelmeyenleri hazırladım.


En altta bıraktığım deliğin etrafına, grapon kağıtlarını yapıştırmaya başladım.


En alttan yapıştırırken; pinyatanın üzerine belli belirsiz şekli de çizdim. Böylelikle hangi rengi nereye yapıştıracağım konusunda bir sıkıntı yaşamadım.




Sadece ince detayları kalan pinyatamız. Tepe tüyü olarak; hobi malzemesi satılan yerlerde bulunan, renkli tüylerden koydum.


Kaşları ve göz çevresini bu şekilde hazırladım. Uzun bir şerit halinde kestiğim grapon kağıdını bükerek, kalın bir kontür oluşturdum. Sıvı tutkal yardımıyla yerlerine sabitledim.


Gagasını da fon kartonundan hazırlayıp yapıştırınca; pinyatamız hazırlanmış oldu. Kolaylıklar dilerim.

ElfAna - Alpi Hariikalar Diyarında

21 yorum:

Ilk dedi ki...

Cok guzel olmus. Ellerine saglik :)

Adsız dedi ki...

ammosunun gülü

dory dedi ki...

haarikaaa :)

Fatma dedi ki...

Güzel anlatmışsınız elinize sağlık.

ElfAna dedi ki...

Tesekkur ederim:)

Elif dedi ki...

cidden çok başarılı..ellerine sağlık

ElfAna dedi ki...

Goren goz de onayladi, tamamdir:P

Adsız dedi ki...

bende benzer bir pınyata yaptım ama pınyata parçalanmadı :( sizde sonuç ne olmuştu ?

ElfAna dedi ki...

Adsiz merhaba,
Pinyatanin parcalanmamasinin sebebi; tutkal & gazete sayfasi katlarinin fazla olmasi olabilir. Bizim pinyatamiz hala oglumun odasinda. Parcalamak yerine saklamayi tercih etti.

Adsız dedi ki...

merhabalar...bende mıckeyli pinyata yapmak istiyorum ama nasıl şekillendireceğimi bilemiyorum.yardımcı olur musunuz?

ElfAna dedi ki...

Merhaba Adsiz,
Sevimli ve yapimi basit bulduklarim sunlar:

http://4.bp.blogspot.com/_E4Byuonn3DU/TA03PWKHndI/AAAAAAAAH1M/KtyWtcaa2BE/s1600/Pi%C3%B1ata+Mickey+para+Santi+II.jpg

http://partipaketi.blogspot.com/2012/04/mickey-mouse-partisi.html

http://www.floridamemory.com/items/show/109134
http://www.floridamemory.com/items/show/109134

Kolayliklar ve iyi eglenceler diliyorum.

bernayildirim dedi ki...

muhteşemmm olmuş :)

Adsız dedi ki...

sizin bibi bir annem olmasını çok isterdim

ElfAna dedi ki...

@bernayildirim, tesekkur ederim.

@adsiz, tesekkur ederim.

Adsız dedi ki...

merhaba, boşta kalan kısmını kapatıyor musunuz???? o kısmı anlaymadım?

Sevimin Aşkanası dedi ki...

çok güzel bende kızıma yapacağım haftaya doğum günü var :) umarım güzel olacak ellerinize sağlık

Unknown dedi ki...

süper bayıldım paylaşım için teşk

Unknown dedi ki...

rica etsem karlar ülkesi temesi için fikir verebilirmisiniz

Unknown dedi ki...

rica etsem karlar ülkesi temesi için fikir verebilirmisiniz

Unknown dedi ki...

süper bayıldım paylaşım için teşk

Aston Martin Bebek Arabası Fiyatı dedi ki...

Yeni bebeği doğan ailelerin ilk satın almak istediği ürünlerden birisi de bebek arabaları olmakta. Yüksek kalitede ürünleri arayanların ise ilk incelediği ürünlerden birisi de genellikle Aston Martini bebek arabası olmaktadır. Bebeğiniz için satın almak ettiğiniz Aston Martin Bebek Arabası fiyatı ve modelleri sayfamızda yer almakta. Tamamen lüks bir bebek arabası olan bu model süspansiyon gibi parçalarında otomobil yedek parçalarıyla imal edildi. Her konuda en mükemmeli düşünülerek üretilen Aston Martin bebek arabası fiyat ve kalite dengesiyle lüks araba almak isteyenlerin dikkatini çekmekte.

Yorum Gönder

Bunu seven anneler